Waarom willen we eigenlijk perfect zijn?
Ik heb daar eens een hele mooie ‘verklaring’ voor gehoord, waar volgens mij veel in zit.
Ik geloof, dat wij (en de hele wereld en alles wat er is) geschapen zijn door God. Hij had het heel mooi bedacht, gewoon PERFECT. Maar … doordat de mens eigenwijs was, en als God wilde zijn, liep het allemaal wat anders dan gepland. Vanaf toen ging het fout. Het was niet meer perfect.
De ‘verklaring’ die ik eens gehoord heb is, dat we perfect willen zijn omdat het in de kern ook perfect bedoeld was. Eigenlijk is de hang naar perfectie dan dus niet zo vreemd. Zo was het immers ook bedoeld. Maar helaas… zo werkt het niet (meer). We zullen dus moeten leven met de imperfectie.
Wat zit er nog meer achter perfectie? 4 andere oorzaken.
- We willen perfect zijn, omdat we niet kunnen leven met falen. We zijn dus bang om te falen. We denken, dat dat onze waarde bepaalt. Dat is echter misleiding. Hoe goed je alles doet bepaalt niet wie jij bent. Het altijd alles goed willen doen kan er zelfs voor zorgen dat de ander jou juist minder waardeert. Niemand doet namelijk alles goed, waarom zou jij dat dan wel willen? Ben je beter dan een ander?
- Je hebt het gevoel dat ‘alles van jou afhangt’. Als jij het niet goed doet, dan loopt alles in de soep. Hoezo? Ben jij er verantwoordelijk voor om alles te redden? Denk je dat jij almachtig bent? Dat jij alles wel even zult regelen? Dat klinkt aardig hoogmoedig. (En dat is geen positieve eigenschap.)
- Een gebrek aan vertrouwen. Je wilt eerst zeker weten dat het allemaal goed komt, voordat je ergens aan begint. Maar weet je, je kunt nooit alles plannen. Er komen altijd onverwachte dingen in het leven. Begin dus gewoon, en dan zie je wel wat de volgende stap is. Daar bereik je meer mee. Natuurlijk is het goed om je voor te bereiden, maar dat doe je sowieso wel als perfectionist ?. Het kan heus wel een stapje minder. En stel jezelf maar eens de vraag: Wat is het ergste dat er kan gebeuren als het niet perfect gaat. Doet het er echt toe? Denk ik er volgend jaar nog net zo over? Relativeer hiermee de irreële verwachtingen.
- En … dat klinkt niet leuk, maar perfectionisme is een vorm van ontevredenheid. Je kunt niet tevreden zijn met de situatie als die niet perfect is. Ook dat is geen fijne eigenschap. En je wordt er bovendien niet gelukkig van.
We hoeven dus niet perfect te zijn, want we zijn niet perfect
- En één troost: niemand is perfect, we falen allemaal. Als we vrede kunnen hebben met die gedachte valt er heel wat van onze schouders. We zijn niet perfect, we kunnen niet perfect zijn, en we hoeven niet perfect te zijn.
- Er zijn zelfs positieve punten aan het falen. Juist door te falen leren we. We ervaren hoe het niet moet. Het geeft inzichten, zodat je het de volgende keer (nog) beter kunt doen. En ook dan hoeft het weer niet perfect; dan is er nog meer te leren. Dat heet ‘leven’.
- En: doordat dingen onverwacht uitpakken kan er soms iets heel moois ontstaan. Iets dat je niet verwacht.
- En ook interessant om te bedenken is: handwerk wordt over het algemeen zeer gewaardeerd. Het is namelijk uniek; er zijn geen twee dezelfde exemplaren van. Soms zitten er kleine foutjes in: dingen zijn niet helemaal recht, of de kleur valt anders uit. Dat maakt het juist bijzonder. Het gaat dus niet om perfectie, het gaat om ‘echtheid’.
- En denk er eens goed aan hoe het is als iets niet perfect hoeft te zijn: wat een bevrijding! Het is goed zoals het is. Je doet je best, en dat is het. Dat is genoeg. Heerlijk toch! Wat zul je dan veel bereiken; veel meer dan wanneer je niets doet omdat het waarschijnlijk niet perfect gaat zijn. Imperfectie geeft ruimte en vrijheid. Zoek dat. Leer fouten te maken. Oefen in het niet perfect zijn.
- Gebruik daarbij meer humor. Humor relativeert. Dan kun je lachen om je fouten en de imperfectie. Het leven wordt er een stuk lichter door.
Daarom
Ik ben daarom – omdat het soms zo lastig kan zijn om het te accepteren – bezig een boek te maken waarin ik allerlei spreuken verzamel waarin de (im)perfectie centraal staat. Ik hoop, dat het je kan helpen om de imperfectie te accepteren, en dat je jezelf durft te zijn, ook al is dat niet perfect.
Vind jij dit een goed idee, en zou je ook zo’n boek willen, reageer hieronder dan met ‘ja!’. Ik weet nog niet hoe het verder loopt (het wordt in elk geval een e-boek, maar ik zou hem ook gedrukt willen hebben), maar als jij binnen een maand reageert met ‘ja!’, dan krijg jij sowieso dat (e-)boek gratis.
JA
Ik wens je veel levensgenot: geniet van het leven en geniet ook van jezelf. Je bent zeker de moeite waard, ook al ben je niet perfect. Je hebt vele mooie waarden en kwaliteiten. Heb daar oog voor, en gebruik de talenten die je hebt. Laat je niet afleiden door dat wat je minder goed kunt en waarin je niet perfect bent. Er zijn genoeg dingen om je over te verheugen. Blijf daar oog voor houden, en wees dankbaar.
En… laat jij hieronder een reactie achter?
Ja
Leuk! Staat genoteerd 🙂
Ja
Fijn! Staat genoteerd 🙂