Leestijd: 3 minuten

Deze keer weer een ‘wijsheid’ die ik verder wil bespreken.

“Als je je laat misleiden door de buitenkant, mis je de prachtige binnenkant.”

De buitenkant

We zijn als mensen geneigd om naar de buitenkant te kijken. En op zich is daar niets mis mee; het kan ons veel vertellen. Maar …. het kan ons zeker niet alles vertellen. En soms kan de buitenkant zelfs uitermate misleidend zijn.

Om te beginnen met het missen van de prachtige binnenkant: Het kan zijn, dat iemands uiterlijk je afstoot om de één of andere reden. Maar is iemand ‘van binnen‘ dat ook afstotend? Dat hoeft helemaal niet. Als je die iemand leert kennen kan blijken, dat het een zeer liefdevol persoon is. Misschien schenkt iemand te weinig aandacht zijn uiterlijk, waardoor hij of zij er niet ‘aantrekkelijk’ uit ziet. En iemand kan ook gewoon ‘zijn dag niet hebben’, waardoor hij anders oogt dan normaal.

Wat nog meer

 

Ook komt het voor, dat je iemand beoordeelt op grond van wat je ziet en hoort van die persoon. Je hebt je ‘plaatje’ gemaakt. Later blijkt dan bijvoorbeeld, dat er bepaalde oorzaken zijn voor het gedrag van die persoon. Hij of zij heeft net iets meegemaakt wat zijn stemming beïnvloed heeft. Of hij of zij heeft in het verleden dingen meegemaakt die er voor gezorgd hebben, dat hij op een bepaalde manier reageert; heel begrijpelijk.

Beoordelen

Een eerste indruk is heel belangrijk. Het bepaalt in grote mate hoe we naar iemand kijken, en hoe we hem ‘beoordelen’. Deze ‘beoordeling’ wordt geënt op die eerste indruk. En op zich is het best een goed instrument; het blijkt, dat de eerste indruk vaak klopt. Maar het is zeker niet altijd zo: soms zet die eerste indruk ons dus op het verkeerde been.

Misleidend

Het kan gebeuren, dat iemands uiterlijk ons behoorlijk om de tuin leidt. Sommige mensen zien er bijvoorbeeld keurig uit, en kunnen heel goed praten. Daar heb je dan gelijk een hoge pet van op. Totdat in een later stadium blijkt, dat het een gladde prater is, en dat er leugens verteld zijn. Daar had je niet op gerekend. Daar heb ik een interessant filmpje van gevonden (vooral vanaf 3:52).

Bekend

Ik heb ook wel eens meegemaakt, dat iemand leek op iemand die ik kende. Het gevaar daarvan is, dat je dan je ervaringen met de persoon die je kent aan deze nieuwe persoon koppelt. Ik moest mezelf er dan telkens aan herinneren, dat dit een andere persoon was. (Toevallig wordt hierover in het filmpje ook iets gezegd 🙂 , vanaf 10:25.)

Valkuil

Op zich is het dus niet erg om een eerste indruk te hebben; dat gebeurt, het is heel menselijk. In de hulpverlening is er zelfs een term voor: ‘Representativiteitsheuristiek’. Ook hulpverleners kunnen dus in deze valkuil stappen. Dat zijn tenslotte ook mensen 😉 . Het is echter wel belangrijk, om het te onderkennen. Om te beseffen, dat het zo werkt, en dat je dus niet alleen op het uiterlijk moet afgaan. Bekijk altijd na de eerste indruk ‘wie‘ iemand is. Is iemand echt zoals je verwacht dat hij/zij is?

Open houding

Word je dus bewust van de eerste indruk, en neem een open houding aan. Check, of dat wat jij over die persoon denkt inderdaad zo is. Kijk naar de feiten.

Daarom

Daarom: heb niet te snel je oordeel klaar. Er kan heel veel achter zitten wat jij (nog) niet weet. (En misschien wel nooit zult weten.) Er kunnen redenen of oorzaken zijn voor bepaald gedrag (zie in dit verband ook mijn blog over oordelen).

Vraagje: heb jij snel een eerste indruk van iemand? En houd je je daar dan aan vast, of kun je een open houding aannemen en je beeld bijstellen als dat nodig blijkt te zijn? Durf je het met ons te delen?

Deel dit via: